Datum konání

14. 9. 2024    
9:30 - 10:45

Místo

Valdštejnovo náměstí ("busking stage")
Valdštejnovo nám. 1, Jičín, 50601

Typ události

Dětský folklorní soubor Štěpnička vznikl v roce 1983 jako soubor lidových písní a tanců pod záštitou dospělého SLPT Radošov, ale své jméno „Štěpnička“ (podle mladých ovocných stromků, které se sázely u Baťova kanálu za veselským zámkem) dostal až v následujícím roce 1984.
Hlavními iniciátory byly paní Vlasta Smutná a Jana Zelinková, které uspořádaly nábor dětí. Ale hned na začátku stály před problémem – vedoucí, kteří měli děti vést, odešli studovat do jiných měst. A tak paní Smutná požádala o vedení souboru Alberta Hauptmanna, tehdejšího tanečníka souboru Radošov a Zdeňku Světlíkovou – Náplavovou. O výchovu muzikantů se od samého začátku staral Jaroslav Smutný.
Začátek byl velmi náročný, protože s dětmi nebyly žádné zkušenosti. Po rozpačitých pokusech plných tápání a hledání přišel důležitý zlom – rada pana Smutného: „Nenuť děti tancovat podle sebe, ale podřiď techniku nácviku dětem – HRA.“ A tu, jak všichni víme, mají děti nejraději.

Nyní soubor funguje pod záštitou DDM Veselí nad Moravou a také s podporou Církevní základní školy ve Veselí nad Moravou a Města Veselí nad Moravou. Štěpnička je nyní rozdělena do čtyř věkových skupin, s více jak šedesátkou dětí. Nácviky probíhají jednou až dvakrát týdně v tělocvičně v Zarazicích.